Vintagestil i köket – några tips

Köket är ett rum som ligger högt upp på mångas lista över rum de skulle vilja renovera eller förnya på något vis. Här tänkte vi slå ett slag för vintagestilen och ge några tips på hur man kan fixa den i köket.

Vintage kännetecknas av objekt från förr, men inte något specifik period. Både saker från 70- och 30-talet kan falla under vintagestilen. Sedan finns det ju inget som säger att man inte kan blanda dessa stilar om man så önskar.

Vintage kan även kännetecknas av mer unika objekt som tyder på handarbete och inte bär tecknen av massproducerade möbler. Och det finns butiker som satsar just på sådana objekt. Vilken väg som är mest lämplig är självfallet upp var och en att besluta.

För att skapa en härlig vintagestil i just köket kan man dra nytta av både det ena och det andra. Något som är väldigt populärt just nu är pärlspont och det går att använda på både väggar och tak. Vill man få in lite mer mönster i köket kan man alltid sätta upp pärlspont på den nedre halvan och tapetsera den övre.

Öppen förvaring är också något som hjälper till att sälja vintagekänslan. Speciellt om man är lite mer selektiv med vad man väljer att ställa ut på hyllorna. Moderna köksmaskiner kan man alltid gömma bort i skåpen och låta saker som porslin och kopparkärl stå öppet.

Har man även planer på att göra om golvet är ett massivt trägolv en väldigt fin touch. Det är ganska dyrt, men det har också en bra hållbarhet då det går att slipa upp flera gånger om.

Investera gärna i en klassisk kökssoffa också. Den passar inte bara in perfekt i stilen, utan kommer även med lite extra inbyggd förvaring.