Vintagestil i köket – några tips

Köket är ett rum som ligger högt upp på mångas lista över rum de skulle vilja renovera eller förnya på något vis. Här tänkte vi slå ett slag för vintagestilen och ge några tips på hur man kan fixa den i köket.

Vintage kännetecknas av objekt från förr, men inte något specifik period. Både saker från 70- och 30-talet kan falla under vintagestilen. Sedan finns det ju inget som säger att man inte kan blanda dessa stilar om man så önskar.

Vintage kan även kännetecknas av mer unika objekt som tyder på handarbete och inte bär tecknen av massproducerade möbler. Och det finns butiker som satsar just på sådana objekt. Vilken väg som är mest lämplig är självfallet upp var och en att besluta.

För att skapa en härlig vintagestil i just köket kan man dra nytta av både det ena och det andra. Något som är väldigt populärt just nu är pärlspont och det går att använda på både väggar och tak. Vill man få in lite mer mönster i köket kan man alltid sätta upp pärlspont på den nedre halvan och tapetsera den övre.

Öppen förvaring är också något som hjälper till att sälja vintagekänslan. Speciellt om man är lite mer selektiv med vad man väljer att ställa ut på hyllorna. Moderna köksmaskiner kan man alltid gömma bort i skåpen och låta saker som porslin och kopparkärl stå öppet.

Har man även planer på att göra om golvet är ett massivt trägolv en väldigt fin touch. Det är ganska dyrt, men det har också en bra hållbarhet då det går att slipa upp flera gånger om.

Investera gärna i en klassisk kökssoffa också. Den passar inte bara in perfekt i stilen, utan kommer även med lite extra inbyggd förvaring.

Att leta upp lite gamla handtag till skåp och lådor kan också hjälpa till att sälja in stilen. Om du vill gå det lilla extra steget kan du till och med överväga att montera upp skåp med riktiga, gammeldagshaspar till skåpen. Gjutjärn är ett utmärkt material för detta.

Om du uppskattar ett viss mått av asymmetri i inredningen kan du också överväga att skaffa några missmatchande stolar till köksbordet. Självfallet borde de vara i äldre stil, men du kan lätt hitta stolar i väldigt olika utformningar som fortfarande känns som att de passar in var och en.

Dekorera gärna köket med blommor på olika sätt också. Ett par små metallhinkar kan bli utmärkta blomkrukor och där kan du odla några riktigt vackra blommor. Välj gärna några klassiska svenska blommor hellre än något exotiskt som orkidéer för att få en riktigt härlig vintagekänsla.