Var grönare då du renoverar eller bygger

Att renovera är något som snabbt blir kostsamt både för plånbok och natur, speciellt om man inte är försiktig. Vad kan man då göra för att minska sin miljöpåverkan?

Använd mindre betong

betongkubBetong står idag för ca 5% av världens totala koldioxidutsläpp och gasen friges under många steg i produktionen. För det första så skapas cementen genom att kalk värms upp till en hög temperatur så att den bundna koldioxiden släpps fri. För att lyckas med det så krävs en mycket varm ung som i sin tur kräver energi som i många delar av världen kommer från till exempel kol. Betong är även tungt och kostsamt att frakta och drar där med mer bränsle vilket spär på koldioxidutsläppen ännu mer. Alla dessa delarna håller företagen att arbeta på och de svenska tillverkarna ligger långt fram men är inte riktigt där än. Betongen tar dock sedan suger åt sig koldioxiden under sin livstid, fast inte tillräckligt snabbt. I Sverige så absorberar all betong ungefär 300 000 ton koldioxid varje år, det är ca 15-20% av hur mycket som släpps ut under cementtillverkningen under samma tid.

Låna och hyr istället för att köpa

Ofta så kan man vilja köpa sina egna verktyg då man har något stort projekt på gång men det är inte ofta det lönar sig. För det första så innebär det oftast att man tar och köper lite billigare varianter av verktyget, något som gör arbetet mindre bekvämt och därmed mindre effektivt. När projektet väl är klart så innebär det dessutom att du står där med verktyg du inte har användning för. Som tur var så har det kommit ett riktigt bra alternativ. Delbar.se är en sida som har tagit sig ann uppgiften att hjälpa det svenska folket med privatuthyrning. Sidan låter vem som helst lägga ut annonser om saker de har, som de är villiga att hyra ut. På det sättet kan du tjäna lite extra pengar på dina gamla verktyg eller för den delen få tillgång till betydligt bättre verktyg billigare än om du hade köpt själv.