Vanliga badrumsproblem och lösningar

Även ett nytt badrum kan vara kantat med problem. Badrum är en den osäkraste konstruktionen och det ”farligaste” rummet i hemmet när det kommer till skador på både hem och person. Men många problem går att lösa innan de blir farliga.

Avloppet

Ett gammalt avlopp riskerar stopp och sprickor, det vet de flesta. Det gäller att ha rätt nummer på telefonen så du kan ringa in hjälp om det händer något, oavsett vilken tid på dygnet det är.

Men ny avlopp kan också få problem, då brukar det vara att vinkeln på avloppsröret är fel och det leder till dofter och stopp. En firma kan filma rören om ni misstänker att det är fel på dem.

Kakel eller klinker lossnar

Fix och fog är åldersbeständigt, det blir alltså inte sämre med åldern. Så kakel eller klinker kan lossna från vilket badrum som helst. Om tätskiktet släpper från underlaget kan kakel börja bukta ut från rummet och släppa från underlaget helt. Det kan till och med riva med sig fix, andra plattor och tätskiktet.

Ett annat problem är för smala fogar mellan plattorna. Även små rörelser i väggar och tak får plattorna att gnugga mot varandra och då kan de slutligen spricka. Enda lösningen på detta är större fogar vilket betyder nya plattor.

Fukt i badrummet

Det är klart att badrummet blir fuktigt eftersom du duschar eller badar där varje dag. Rummet kommer självklart att ha högre fukthalter än resterande bostad men fukten ska försvinna mellan duschningarna. Om spegeln alltid är immig eller om du kan mäta höga fukthalter i rummet måste du fixa det innan mögel kan få fäste.

Bästa metoden är helt enkelt bättre ventilation. Om badrumsdörren brukar vara stängd kan du fräsa upp ett hål i dörren eller ta bort en bit i över- eller nederkant för att få in mer luft. Se också till att fläkten i rummet fungerar som den ska. Finns ingen ska du sätta in en illa kvickt! Vanligt självdrag är inte kraftigt nog för att byta ut den fuktiga luften på ett effektivt sätt.