Sten i kök och badrum

Sten är inte något som bara hör hemma utomhus. Tillsågad och polerad hör det även minst lika mycket hemma som bland annat golv i badrummet eller köket. 

stjärna på marmorgolvAlternativ till kakel och klinker

I många fall kan man utan problem istället för kakel använda sig av sten på golv eller väggar. En stor fördel med natursten är att det är betydligt mer hållbart, speciellt i grövre tjocklekar. Man bör dock tänka på att hållbarheten och känslighet för bland annat syror varierar kraftigt mellan olika stensorter. Marmor och kalksten är de stenar som är känsligast för just syror medans granit i princip inte påverkas alls.

Många variationer

Även om sten inte finns i riktigt lika många färger och mönster som kakel så är variationen ändå förvånansvärt stor. Oavsett vilken färg man är ute efter så brukar det finnas någon nyans som passar. I värsta fall väljer man sten i en neutral ton så som svart, grå eller vit. Tänk även på att storleken och formen på plattorna påverkar det slutliga intrycket golvet ger. Där har du alltså ännu en möjlighet att påverka golvets utseende.

Bänkar och handfat

Även bänkskivor och handfat brukar finnas i stenversion. Bänkskivor i sten är extra populärt i kök just på grund av hur tåligt det är. Det är dessutom extremt användbart om man gör mycket godis som till exempel polkagrisar.