Städa köket

Att göra en rejäl storstädning av köket kan vara nästan lika bra som en renovering. Det gör köket fräscht igen och till exempel köksluckorna ser ut som om de vore nya.

Nackdelen är att det kan vara ett tidsödande jobb att få allt gjort, men det om du lägger upp arbetet på rätt sätt kan du få ett bra resultat på kort tid. En del av tipsen är hämtade från BraVardag.se.

Städa i rätt ordning

Börja med att spraya på ugnsrengöring och sätt på ugnen enligt bruksanvisningarna.
Plocka sedan ur skafferiet. Släng sådant som har utgånget datum och torka av det du ska spara. Torka ur skafferiet med exempelvis vatten och lite såpa eller annat rengöringsmedel, innan du ställer tillbaka varorna.

Gör likadant med kylskåpet. Ofta står det saker längst bak som du har glömt bort finns. Släng dem och ställ tillbaka sakerna i kylskåpet. Ställ förslagsvis in de varor som du använder oftast längst in. Då kommer du inte att glömma bort vad du har i kylen.

Nu är det antagligen dags att stänga av ugnen. Öppna luckan för att den ska svalna snabbare.
Plocka bort alla saker såsom kryddor, burkar och diskställ för att få en helt ren arbetsyta. Ta en tvättsvamp och torka av köks- och diskbänken ordentligt. Torka sedan av allt.

Putsa rent alla ståldetaljer med en trasa. Ta dig gärna tid att skrubba ur diskhon också. Inget ser lika rent ut som blänkande metall!

Nu brukar det vara lagom att torka ur ugnen. Det gör alltid en stor skillnad och oftast ser den ut som ny efter det.

För dig som av olika anledningar inte kan eller vill göra jobbet själv finns det hjälp att anlita för att städa köket. Det behöver inte heller bli så dyrt med hjälp av RUT-avdraget.

Städningen har antagligen fått ditt kök att se mycket bättre ut, men om du vill lägga ner lite mer tid och lägga den på att till exempel göra rent köksluckorna gör det mycket för helhetsintrycket.

Om du vill städa miljövänligt får du bra förslag hos Naturskyddsföreningen där du bland annat får veta hur du rengör ugnen med såpa.