Riv och börja om

Hittat det perfekta läget att bo på men ett ruckel står i vägen för ditt drömhus? Riv det och börja om på ny kula. 

Det första du måste göra är att få rivningslov av kommunen. K-märkta hus och liknande får man inte riva eller flytta på så se till att få lov innan du gör någonting annat.

Får du tillåtelse att riva ner allt så måste du även skicka in en rivningsplan där du specificerar vilket material huset är byggt av och vad du ska göra med alla delar när de ligger på marken. Du borde också se till att utse en kvalitetansvarig som håller koll på att allt görs på rätt sätt. Skicka också in en rivningsanmälan.

Vill man att någon kommer in och gör jobbet åt dig kan det kosta en hel del. Uppåt 50-100 000 kronor är inte ovanligt. Du kan spara in många kronor genom att göra det mesta själv.

Tänk på att det tillkommer kostnader ändå. Man behöver container för avfallen och ett bra sätt att transporterar detta till återvinningsstationer eller soptippen. Sedan kan man behöva hyra in maskiner som hjälper en att ta sig genom betong och envisa konstruktioner.

När rivningsarbetet väl kan sätta igång ska man systematiskt gå igenom huset och fokusera på ett material i taget. Först ut ska metallen och tänk på att äldre hus kan ha järnrör i väggarna. Efter det kan man fortsätta med elen. Här kan det vara bra att gå igenom byggnaden med en elektriker som kan säkerhetsställa att det är riskfritt att riva bort det.

När det bara är ett skal kvar ska man gå in med en rivningsgrip eller grävskopa för att få bort resten. Sådana maskiner går att hyra hos Amas.se för en rättvis peng.

Detta arbete kan dock vara tidsödande och farligt så har man ekonomin kan man gärna ringa in ett företag som tar hand om den här biten. För dem går det fortare och de kan sortera på en gång, samt hjälpa till att ta avfallet till tippen. Den kostnaden kanske man får kosta på för att göra detta så smidigt som möjligt.