Renoveringsknep

Renovering kan vara stressigt. Det kan också vara roligt, lärorikt och simpelt. Den sidan vill att du ska tycka det är kul att hålla på hemma. När man har renoverat i några år, speciellt om man har jobbat med det, kommer man att lära sig flera olika knep för att underlätta arbetet. Vissa är enkla och de flesta vet dem redan. Andra har varit yrkeshemligheter i flera år. 

När du ska måla måste du använda maskeringstejp för att få skarpa linjer. Men du löper alltid risken att färgen ”blöder” igenom tejpen och blir hackig istället för rakt. Ett väldigt smart knep är att måla längsmed maskeringskanten med en färg som matcher det som du INTE ska måla. Om du ska måla en vit vägg grå kan du måla maskeringstejpen vit där du sedan ska måla grått. Då målas tejpen fast av det vita och du slipper få svajiga, gråa kanter. Kom bara ihåg att dra bort tejpen så fort du målat klart. För att få bra resultat behöver du sätta ny tejp för andra varvet.

Om du inte har några snickarbyxor är det dags att införskaffa ett par. De behöver inte vara tåliga och dyra. Det enda du är ute efter är fickorna. Många har några mysiga, sköna plagg att renovera i men måste istället springa runt i rummet och plocka upp skruvar, pennor och tumstockar. Ett bar snickarbyxor löser problemet.

När du lägger tak är det bra att se över murverket och tegeltaket varje år så inga alger eller mossa har slagit rot. Skapa gärna ett takuthäng i tegel så vatten leds bort. Se över vilken sida som får mest sol och håll ett extra öga på den sida. Där kan det bli nödvändigt att tvätta taket lite oftare. Se också till att inga buskar eller träd släpar grenar på taket.