Renovera källaren

Hus med ett riktigt källarplan byggs inte i samma utsträckning som tidigare. Men det finns fortfarande gott om svenska hem över landet som har ett utrymme under marknivån som är full av potential. En helt oinredd källare kan dock behövas fixas till innan det går att nyttja fullt ut.

Först och främst behöver man kolla källaren efter eventuella fuktproblem. Detta är då något som blir prio ett att fixa innan man gör något annat. En vanligt orsak till fukt i källaren är dräneringen. Att behöva göra om dräneringen kan vara en stor extrautgift utöver den man redan planerat för källarrenoveringen. Som tur är finns det andra och billigare metoder för att dränera källare.

Isolering är det man vill tänka på härnäst. För att isolera insidan måste dock källaren vara torr. Man kommer också vilja undvika allt organiskt material från direkt kontakt med innerväggen. En luftspalt skapar man då med metallreglar mellan innerväggen och den väggpanel man sätter upp.

Men det är inte bara väggarna som skapar en inredd källare. Golvet är minst lika viktigt för denna del. Ett av de mest rekommenderade sätten att hantera denna situation är att installera ett mekaniskt ventilerat golv. Dessa kan ge en extra nivå av säkerhet och hjälpa mot eventuella fuktproblem i framtiden.

Som med så många andra stora projekt kan det variera mycket i pris mellan olika hantverkare. Det är alltid rekommenderat att ta in flera offerter och se vem som kan erbjuda det bästa priset. Tänk dock på att vara noga med vad som ingår i varje offert. En som verkar för bra för att vara sann kan också vara just det.

De flesta har säkert redan en bra idé vad utrymmet ska användas till redan innan de sätter igång med projektet. Några populära alternativ inkluderar hobbyrum, gästrum, hemmabio, förvaring, vinkällare med mera.