Plåttak

När du ska välja tak till ditt hem är det flera viktiga faktorer du måste väga in. Du vill att det ska se snyggt ut samtidigt som det också ska vara funktionellt och hålla länge. Ett tak av plåt håller väldigt länge och kan vara ett bra alternativ för dig. Om du använder takplåt av hög kvalitet och lägger taket korrekt, kan det hålla upp till 100 år. Normal livslängd beräknas dock till 40 år.

Särskilt äldre hus gynnas av ett plåttak. Takplåten har nämligen förhållandevis låg vikt vilket minskar belastningen på strukturen. Plåttaket är även väldigt brandsäkert och även om det kan vara dyrt i inköp, blir kostnaden per år lägre än med andra taktyper. Det finns alltså en hel del som talar till plåttakets fördel. Mer om det kan du läsa på Din Byggare.

Vilken typ av plåttak?

Det finns flera sorters plåttak som alla har sina fördelar. Vilket tak som är rätt för dig beror på dina personliga preferenser vad gäller utseende såväl som egenskaper. Falsat plåttak är en av de mest populära. När du köper den falsade varianten betalar du lite mer men många upplever att det stora fördelarna är värt det. Den falsade takplåten håller längre och bleks mindre av solljus. Du kan hitta falsad takplåt i många färgvarianter vilket ökar chanserna för att du kommer hitta ett tak du tycker passar till ditt hus. Företaget Falsat har fokuserat på falsad takplåt och har många alternativ att välja mellan där plåten alltid är i 0,6 mm, den rekommenderade tjockleken.

Enkelt att montera

En annan fördel med plåttak är att det är lätt att lägga det. Det vanligaste sättet är så kallad bandtäckning. Då täcker du enkelt ditt tak med redan färdiga band som monteras fast. Skivtäckning brukade användas mer tidigare men är fortfarande en metod som vissa föredrar då det ger taket en särskild karaktär.