Att välja klinker till badrummet

När det kommer till badrumsrenoveringar är kakel och klinker alltid stora frågor. De har dessutom sällan enkla svar då det många gånger bottnar i smak. Men när man står där och ska välja klinker är det bra att veta ett och annat innan.

Klinker är något som finns i en mängd olika designer och utformningar. Tillräckligt för att göra valet till ett väldigt svårt sådant. När det kommer till själva designen är det ju mycket upp till var och en att bestämma vad de tycker är snyggt. Vad man dock kan säga om färgen är att det fungerar ofta riktigt bra med ett mörkare golv om man har ljust kakel på väggarna. De mörka golvet kommer då inte att få rummet att se mindre ut.

Själva dimensionerna på plattorna är där man kan behöva mer eftertanke rent praktiskt sett. Tendens har på senare tid gått mot att föredra större plattor över mindre. Problemet med detta är ju då att det finns regler i Sverige som säger att man måste bygga fall mot golvbrunnen. Och ju större plattor man använder desto svårare blir detta.

Är man inte så brydd över storleken kommer ju detta inte vara något man behöver tänka på. Rekommendationen för att skapa ett bra fall är att använda plattor som är 20×20 eller mindre. Vill man dock bestämt ha större plattor i badrummet, säg exempelvis 60×60, kommer man stöta på problem. Ett sätt kring detta är att välja en serie som även har mindre plattor och använda dessa i duschen och de stora plattorna i resten av badrummet. Det är dock inte alla serier som inkluderar både så stora och små plattor, vilket betyder att utbudet kan vara mycket mer begränsat.

Ett annat alternativ kan dock vara att bygga en väggnära golvbrunn. Detta ställer dock högre krav än normalt på installationen och kan vara något som är bättre att överlåta till en fackman än något man försöker installera själv.