Att tänka på gällande marksten

Säg att du har köpt ett hus och du vill höja standarden i trädgården. En av de bästa sakerna man kan göra är att byta ut eventuell marksten. Ny vacker sten som passar huset kan vara ett otroligt steg upp jämfört med de omoderna betongplattorna som ofta finns kvar från förra ägaren.

Skiffer

stenkruka och stenplattorDet man oftast tänker på när man hör skiffer är de oregelbundna plattorna som verkligen för fram materialets lättkluvna natur. Regelbundna plattor finns också att köpa och är extremt vackert, priset kan dock lätt vara det dubbla mot de oregelbundna alternativen. Skiffer har dock vissa risker, främst att det kan frysa under vinter vilket kan bryta bort små flisor.

Granit

Granit är en extremt slitstark sten vilket gör den väldigt lättvättad. Till skillnad från mer känsliga bergarter kan man utan problem använda högtryckstvätt på granit. Granit ligger dessutom i en prisklass som många kan nå även om det inte är i det absolut billigaste segmentet. Lite exempel på hur granit och andra naturstenar kan se ut  i olika modeller hittar du på Stonefactory.se.

Standsten

Sandsten är inte något som har varit speciellt stort i Sverige tidigare men som nu lockar allt fler köpare. Stenen importeras från Asien och är inte alltid passande för vårt svenska klimat. De storkorniga varianterna har en förhållandevis stor risk att frysa sönder under vintern då vatten kan kan tränga in i den.

Kalksten

Då kalksten är väldigt porös lämnas det lätt märken på det. Detta gör den betydligt mer passande i en inomhusmiljö än ute i trädgården. Även denna är precis som skiffer och sandsten känslig för att frysa sönder.

Betong

Det är ändå betong som är allra vanligast i våra trädgårdar. De finns i stor variation i både form, färg och prisklass. Det finns dock nackdelar mot natursten. Först och främst är det inte lika hållbart och sedan självklart att det kanske inte ger det utseende som du är ute efter. En behändig lösning som kommit på marknaden den senaste tiden är stora plattor som ser ut att vara flera mindre ihopsatta, detta gör att det blir mindre skarvar för ogräs att växa genom vilket ger dig mer tid i solstolen.