Att lägga golvvärme själv i badrummet

Funderar du på att lägga elektrisk golvvärme är inte den här läsningen för dig. Så fort man sysslar med el ska man ringa en elektriker för att vara säker på att det görs säkert och rätt. Planerar du dock på att lägga in vattenburen värme, stanna kvar och läs!

Att lägga golvvärme i badrummet är alltid bökigare än om man ska lägga det i en hall eller i sovrummet. Det krävs mer jobb och du är illa tvungen att göra om tätskiktet. Var alltså medveten om att det kommer att kosta.

Först måste golvet rivas ned till grunden. Det betyder att tätskiktet ryker. OM man gör om golvet ska man helst lägga om golvbrunnen. Om huset och golvbrunnen är äldre än 1990 ska bytas eftersom dessa är i sämre material. Om avloppsrören är av gjutjärn är det rekommenderat att man byter dessa också.

Man måste bila upp betonggolvet för att få plats med rören. Om du planerar på att byta plats på golvbrunn eller avlopp är det lättast att ta in en VVS-specialist som bilar upp och dra om rören.

Innan man lägger tätskiktet ska man lägga ut golvvärmen. De går att köpa som kit som är redo att läggas. Företag som Flooré har självläggningskit anpassade till storleken på badrummet. Efter golvvärmeslingorna är lagda och kontrollerade att de fungerar, kan man flytspackla över dem. Golvvärmen måste vara minst 12 mm under tätskiktet så lägg på ett rikligt lager spackel. Värmen får inte slås på förrän efter 28 dagar för att vara säker på att spackel och tätskikt har fäst ordentligt. Och värmen får aldrig stiga över 27 grader.

Därefter är det dags för tätskikt och här kan man välja om man ska ta in en hantverkare eller göra det själv. Det kan dock vara svårt att få en firma att garantera sitt jobb om de endast får göra tätskiktet. Om du tar över kaklandet och gör hål i tätskiktet är det trots att deras firma som måste betala för reklamationen när du får vattenskador.

Sedan är det dags att lägga klinker. Om du är nybörjare kan du förslagsvis börja i ett hörn som sedan ska täckas med badkar eller möbler. Om det går lite hackigt i början kommer detta sedan att döljas när inredningen är på plats. Här nedan kan du se en långfilm om hur renovering av badrum går till, inklusive väggar!