Att lägga golv

TV-programmet Äntligen hemma startade en gör-det-självtrend hos det svenska folket och sedan dess fixas det mer än någonsin i svenska hem.

Att lägga ett nytt golv själv behöver inte vara särskilt svårt om du har en bra beskrivning och är noggrann. Om du ändå känner att du behöver hjälp kan du anlita professionella golvläggare som utför arbetet åt dig. I Stockholm finns det många att välja på, däribland Älvsjö Golv.

Att välja rätt golv

Det finns flera typer av golv. Bland annat kan nämnas massiva trägolv och klickgolv. Din golvhandlare kan hjälpa dig att välja rätt om du är osäker. För en utförligare beskrivning om hur du väljer golv kan du se på Villalivs hemsida.

Hur du lägger ett klickgolv

Det allra enklaste golvet att lägga själv är ett så kallat klickgolv. Det är, som hörs på namnet, ett golv som du klickar ihop bit för bit. Förutom själva golvet behöver du smyglister och spik (för lister).

Verktyg för golvläggningen:

  • Hammare
  • Distanser
  • Vinkelhake
  • Penna
  • Gersåg
  • Sticksåg
  • Kloss (om det inte följer med golvet)

Gör så här:

När allt är förberett ska du först bestämma åt vilket håll golvet ska ligga. Börja med ett mellanrum mellan första skivan och väggen för att golvet ska kunna röra på sig något.
Fortsätt att klicka i skiva för skiva. Sätt klossen mot kortsidan och knacka försiktigt fast skivan med en hammare.

Klicka fast skivorna tills du kommer till en vägg och inte får rum med en hel skiva. Mät då genom att vända på en skiva, lägg den mot väggen och dra därefter tillbaka den några millimeter. Rita sedan ett rakt streck med hjälp av vinkelhaken och såga av skivan med sticksågen.

Fortsätt klicka i skivorna till dess att du kommer till slutet av rummet. Såga ut de sista bitarna och använd även såg runt till exempel elementrör vid behov.
Sedan återstår bara att sätta dit listerna och beundra ditt nya golv.